Abordarea medicamentoasa a excesului alimentar (informatii utile)

Ce efecte are excesul alimentar asupra organismului?

Excesul alimentar reprezinta ingerarea unor cantitati mari de alimente intr-un timp relativ scurt, astfel incat organismul nu dispune de timpul necesar pentru a realiza optim procesul de digestie. Dupa un exces alimentar, organismul se resimte si pot sa apara diverse manifestari precum discomfortul abdominal, balonare, arsuri gastrice.

Disconfort abdominal

Excesul alimentar forteaza stomacul sa se extinda cu mult peste dimensiunea normala. Acest lucru, la randul sau, produce compresie la nivelul organelor din jurul sau, aparand senzatia de discomfort abdominal. De asemenea, poate sa apara senzatie de oboseala si de somnolenta. 

Balonare

Gazele abdominale reprezinta un produs secundar natural al digestiei, dar o cantitate prea mare poate conduce la o senzatie de preaplin si balonare.

Arsuri gastrice

Stomacul produce acid clorhidric necesar pentru descompunerea alimentelor. Alimentatia excesiva poate forta refularea acidului gastric in esofag, ducand la arsuri la stomac sau la reflux acid. Consumul de alimente bogate in grasimi predispune la acest tip de simptome.

Stresul metabolic

Metabolismul se poate accelera pentru scurt timp cu scopul de a consuma acele calorii suplimentare. Acest lucru poate conduce la simptome precum supraincalzirea corpului, transpiratii sau ameteala.

Suprasolicitarea organelor

Excesul alimentar suprasolicita toate organele digestive. Acestea trebuie sa sintetizeze hormoni si enzime suplimentare pentru a descompune toate alimentele ingerate in exces. Acest lucru poate duce la rezistenta la insulina si la alte tulburari metabolice.

 

Ce efecte pe termen lung poate provoca excesul alimentar?

 

Excesul alimentar se traduce prin aport de calorii suplimentare, care in timp pot avea ca rezultat cumularea tesutului adipos, supraponderabilitatea, si, in final, obezitatea.  Obezitatea si supraponderabilitatea, la randul lor, pot creste riscul de cancer si de alte probleme cronice de sanatate, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala.
Excesul alimentar poate afecta si capacitatea organismului de a se odihni. Ritmurile circadiene, care controleaza ciclurile de somn, determina cresterea si scaderea nivelurilor hormonilor de somn si si al celor corelati cu senzatia de satietate pe parcursul zilei. Consumul excesiv de alimente poate perturba acest echilibru si poate predispune la probleme legate de somn.

 

Care sunt solutiile medicamentoase pentru a contracara efectele excesului alimentar?

Exista pe piata diferite preparate farmaceutice dedicate ameliorarii simptomelor digestive aparute dupa un exces alimentar. Aceste produse pot contine diferite ingrediente active precum enzime digestive, bila si acizi biliari, probiotice, dar si diferite extracte din plante.

Enzime pancreatice

Enzimele pancreatice (lipaza, amilaza si proteaza) ajuta la descompunerea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Un pancreas care functioneaza normal, secreta zilnic o cantitate semnificativa de suc pancreatic in duoden. Acest lichid contine enzime pancreatice care ajuta digestia si sisteme tampon care asigura neutralizarea acidului gastric din stomac.

Lipaza

Lipaza actioneaza impreuna cu bila din ficat pentru a descompune moleculele de grasime, astfel incat acestea sa poata fi absorbite si utilizate de organism.
Lipsa de lipaza poate cauza:
- deficit de grasimi benefice si de vitamine liposolubile
- diaree si scaune grase

Proteaza

Proteazele descompun proteinele. Acestea ajuta la mentinerea intestinului liber de paraziti precum bacterii, drojdii si protozoare.
Lipsa de proteaza poate cauza:
- alergii sau formarea de substante toxice din cauza digestiei incomplete a proteinelor
- risc crescut de infectii intestinale

Amilaza

Amilaza descompune carbohidratii (amidonul) in zaharuri care sunt mai usor de absorbit de catre organism. Aceasta enzima se gaseste si in saliva.
Lipsa de amilaza poate cauza:
- diaree datorata efectelor amidonului nedigerat in colon
Pancreatina este compusa din lipaza, proteaza si amilaza.

Simptomele asociate cu insuficienta enzimelor pancreatice includ:
- simptome de indigestie
- crampe abdominale care apar dupa mese
- cantitati mari de gaze abdominale
- scaune urat mirositoare
- scaune plutitoare sau grase
- scaune deschise, galbene sau portocalii
- scaune frecvente
- pierdere in greutate
Pacientii care prezinta aceste simptome ar trebui sa se consulte cu un medic care sa stabileasca daca administrarea suplimentara de enzime pancreatice poate fi benefica pentru acestea.

Produse care contin enzime pancreatice

Produsele cu enzime pancreatice sunt disponibile atat sub forma de medicamente eliberate pe baza de reteta, cat si fara prescriptie medicala. Persoanele diagnosticate cu o insuficienta enzimatica trebuie adesea sa administreze enzime digestive prescrise de catre un medic. Acestea ajuta organismul sa proceseze alimentele si sa absoarba mai bine nutrientii. Singura terapie de substitutie enzimatica reglementata de Food and Drug Administration ( FDA) este terapia de inlocuire a enzimelor pancreatice. 
Multe persoane administreaza suplimente care contin enzime digestive fara prescriptie medicala pentru probleme precum reflux acid, gaze, balonare si diaree. Aceste probleme digestive apar mai ales in contextul excesului alimentar. 

Reguli pentru administrarea enzimelor pancreatice

Exista, insa, cateva reguli care pot contribui eficienta administrarii enzimelor pancreatice:
- administrarea la mese sau gustari care contine grasimi, in special carne, lactate, paine si deserturi.
- administrarea celei mai mici doze necesare, cu posibilitatea cresterii pe parcurs a acesteia, in functie de recomandarile medicaale..
- administrarea la inceputul mesei sau a gustarii
- asministrarea si inghitirea capsulelor sau comprimatelor intacte, cu lichid in timpul mesei. Unele produse enzimatice au un invelis special pentru a preveni eliberarea enzimelor in stomac. Comprimatele nu trebuie zdrobite sau mestecate decat daca un medic a recomandat astfel.
- evitarea mentinerii preparatelor cu enzime pancreatice in gura pentru o perioada de timp deoarece anumite produse din enzime pancreatice pot afecta mucoasele si pot provoca iritatii. 
- evitarea amestecarii continutul capsulelor (microsferelor) cu lapte, crema, inghetata sau alte produse lactate inainte de a le inghiti. Aceste alimente au un pH mai mare care poate dizolva invelisul microsferelor si poate distruge activitatea enzimelor inainte ca acestea sa ajunga in stomac.
- Enzimele pancreatice pot avea o eficacitate redusa daca sunt administrate in acelasi timp cu antiacidele care contin calciu sau magneziu
Efectele secundare ale enzimelor pancreatice
Cel mai frecvent efect secundar al enzimelor pancreatice este constipatia. De asemenea, enzimele pancreatice pot provoca greata, crampe abdominale sau diaree, desi aceste simptome sunt mai putin frecvente.
Se recomanda intreruperea utilizarii enzimelor pancreatice daca apar semne de hipersensibilitate sau de reactie alergica. Enzimele pancreatice pot scadea absorbtia unor saruri de fier. Este important sa fie consultat medicul inainte de a administra preparate cu enzime pancreatice.

 

Bila si acizii biliari (sarurile biliare)

Bila este un lichid gros, de culoare galben-verzuie, produs la nivel hepatic. Acesta joaca un rol important in digestie, in special in digestia grasimilor din alimentele consumate. Cand se consuma o masa bogata in grasimi, anumiti hormoni semnaleaza vezicii biliare sa se contracte si sa elibereze bila in prima parte a intestinului subtire numita duoden. 
Ficatul produce aproximativ 800 pana la 1.000 de de bila in fiecare zi, o parte din bila fiind depozitata in vezica biliara. Vezica biliara contine de obicei aproximativ 30 pana la 80 de mililitri de lichid biliar.
Bila este alcatuita din multi compusi, inclusiv din:
- Colesterol
- Saruri biliare (acizi biliari)
- Apa
- Fosfolipide (grasimi complexe care contin fosfor).
- Bilirubina
- Saruri (potasiu si sodiu)
- Cupru si alte elemente
Sarurile biliare sau acizii biliari sunt cea mai importanta componenta a bilei. Acestea ajuta la descompunerea grasimilor in timpul digestiei.

Simptomele deficitului de bila

Daca vitaminele liposolubile si acizii grasi consumati nu pot fi absorbiti, acestia trec in colon, ceea ce poate provoca complicatii. Persoanele care nu produc si depoziteaza suficiente saruri biliare, , pot experimenta:
- diaree
- balonare
- crampe stomacale
- tranzit intestina neregulat
- pierdere in greutate
- scaune galbene

Suplimentarea cu bila sau saruri biliare

Persoanele cu deficit de bila pot administra suplimente care contin bila sau acizi biliari pentru a contracara aceste simptome. De asemenea, este importanta hidratarea, deoarece aproximativ 85% din bila este alcatuita din apa.

Deficitul de saruri biliare netratate

Daca o deficienta de bila nu este tratata, poate creste riscul de a forma pietre la rinichi si litiaza biliara. Exista doua afectiuni care sunt asociate cu riscuri mai mari de malabsorbtie a sarurilor biliare. Acestea sunt boala Crohn si sindromul intestinului iritabil.

 

Probiotice

Probioticele sustin microbiomul intestinal si pot limita proliferarea microorganismelor patogene. In dozele potrivite, probioticele pot ajuta digestia si pot imbunatati absorbtia nutrientilor.
Se considera ca probioticele ajuta in probleme digestive precum colici si constipatie si pot atenua manifestarile din Boala Crohn, boala inflamatorie intestinala (IBD), sindromul colonului iritabil (IBS), intoleranta la lactoza si colita ulcerativa.

Efecte secundare si riscuri

Cele mai frecvent raportate efecte secundare ale probioticelor sunt flatulenta si balonarea. Este putin probabil ca probioticele sa dauneze persoanelor sanatoase, iar efectele secundare sunt de obicei minore. Cu toate acestea, utilizarea probioticelor a fost legata de cateva cazuri de bacteriemie, fungemie si infectii care au dus la boli severe. Majoritatea acestor cazuri au implicat persoane grav bolnave sau imunocompromise.

 

Extracte din plante

Menta

Menta este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante asupra sistemului digestiv. Studiile pe model animal si pe oameni au aratat ca mentolul, un compus din menta, amelioreaza problemele digestive. Uleiul de menta este uneori folosit pentru a imbunatati sindromul intestinului iritabil, o afectiune inflamatorie care poate provoca dureri de stomac, balonare si alte simptome digestive neplacute.
Un studiu de 4 saptamani pe 57 de persoane cu sindrom de intestin iritabil, a constatat ca 75% dintre cei care au administrat capsule cu ulei de menta de doua ori pe zi au raportat imbunatatiri ale simptomelor.

Ghimbirul

Ghimbirul, cunoscut stiintific sub numele de Zingiber officinale, este o planta originara din Asia. Rizomul sau (partea subterana a tulpinii) este folosit in mod popular ca si condiment in intreaga lume. Compusii din ghimbir, cunoscuti sub numele de gingeroli si shogaoli, pot ajuta la stimularea digestiei si a golirii continutului stomacal. Ghimbirul poate ameliora greata, crampele, balonarea si alte simptome de indigestie.
Un alt studiu pe 11 pacienti cu indigestie a constatat ca administrarea de suplimente care contin 1,2 grame de ghimbir a scurtat semnificativ timpul de golire a stomacului cu aproape 4 minute, comparativ cu un placebo.

Gentiana

Efectele radacinii de gentiana sunt atribuite compusilor sai amari, cunoscuti sub numele de iridoide, care pot creste productia de enzime digestive si de acid gastric.
Un studiu efectuat pe 38 de adulti sanatosi a constatat ca apa amestecata cu radacina de gentiana a crescut fluxul de sange catre sistemul digestiv, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea digestiei.

Feniculul

Feniculul poate ajuta la ameliorarea constipatiei si la stimularea miscarilor intestinale. Cu toate acestea, nu se intelege exact cum si de ce feniculul actioneaza ca un laxativ.
Un studiu efectuat pe 86 de adulti in varsta cu constipatie a constatat ca cei care au baut un ceai care contine fenicul in fiecare zi, timp de 28 de zile au avut un peristaltism intestinal imbunatatit.

Papadia

Studiile pe animale au aratat ca extractele de papadie contin compusi care pot stimula digestia prin accelerarea contractiilor musculare si prin favorizarea fluxului de alimente din stomac catre intestinul subtire.

Senna

Senna contine substante chimice numite sennozide, care se descompun in colon si actioneaza asupra muschilor netezi, favorizand contractiile si miscarile intestinale. Studiile au aratat ca senna este un laxativ extrem de eficient atat la copii, cat si la adulti cu constipatie din cauze diferite.

Anghinarea

Cinarina, prezenta in anghinare, ajuta ficatul sa produca bila. Organismul utilizeaza bila pentru a descompune alimentele, a absorbi vitaminele si a elimina toxinele. Intr-un studiu, participantii care au administrat extract de frunze de anghinare timp de doua luni,  au inregistrat o scadere cu 26% a simptomelor sindromului de colon iritabil si o scadere cu 40% a simptomelor gastrice. Participantii au raportat, de asemenea, o imbunatatire cu 20% a calitatii vietii lor. 

 

Cum pot fi prevenite excesele alimentare?

Urmatoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea excesului alimentar si la o digestie mai eficienta:

- consumarea unor portii mai mici de mancare
- consumul lent si mestecarea temeinica a alimentelor
- stoparea consumului de alimente cand apare senzatia de satietate
- practicarea unor exercitii fizice regulate
- evitarea consumului excesiv de sare

 

 

Bibliografie:

Digestive Enzymes and Digestive Enzyme Supplements, John Hopkins Medicine official website
What happens when you overeat?, University of Texas, MD Anderson official website
Everything You Want to Know About Bile Salts, Healthline official website
9 Teas That Can Improve Digestion, Healthline official website
Pancreatic enzymes, Pancreatic Cancer Action Network official website
Bile, Cleveland clinic official website
Probiotics, Fact Sheet for Health Professionals, NIH official website
What's the Connection Between Probiotics and Digestive Health?, Healthline official website

10 Health Benefits of Artichokes, Cleveland Clinic official website

Causes and treatments for a full stomach, Medical News Today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-03-2025

Produse din categoria Abordarea medicamentoasa a excesului alimentar

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 12%
NeoDigest, 30 comprimate filmate, Aflofarm

NeoDigest, 30 comprimate filmate, Aflofarm

30,50 LEI 26,84 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Prebiotice, probiotice si enzime digestive GI+, 165 g, Revive

Prebiotice, probiotice si enzime digestive GI+, 165 g, Revive

133,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Digest Aid, 90 capsule, Revive

Digest Aid, 90 capsule, Revive

156,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Probiotic Solutions cu enzime digestive, 25 Miliarde CFU’s, 60 capsule, GNC

Probiotic Solutions cu enzime digestive, 25 Miliarde CFU’s,...

469,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
- 15%
Digex Plus, 30 comprimate filmate, Fiterman Pharma

Digex Plus, 30 comprimate filmate, Fiterman Pharma

(5)
21,00 LEI 17,85 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
- 15%
Digex Plus, 20 comprimate, Fiterman

Digex Plus, 20 comprimate, Fiterman

(1)
21,00 LEI 17,85 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Motility Help, 30 capsule, Zenyth

Motility Help, 30 capsule, Zenyth

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ox Bile, 20 capsule, Zenyth

Ox Bile, 20 capsule, Zenyth

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
- 18%
Superbil, 20 comprimate filmate gastrorezistente, Fiterman

Superbil, 20 comprimate filmate gastrorezistente, Fiterman

(3)
18,00 LEI 14,76 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Super Enzime Digestive, 10 capsule, Herbagetica

Super Enzime Digestive, 10 capsule, Herbagetica

(2)
11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Super Enzime Digestive, 60 capsule, Herbagetica

Super Enzime Digestive, 60 capsule, Herbagetica

(2)
55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Enzime digestive multiple, 250 tablete, Bronson Laboratories

Enzime digestive multiple, 250 tablete, Bronson Laboratories

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 10%
DigestHelp, 20 capsule gastrorezistente, Zenyth

DigestHelp, 20 capsule gastrorezistente, Zenyth

(2)
38,50 LEI 34,65 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Carbodigest, 120 capsule, FarmaClass

Carbodigest, 120 capsule, FarmaClass

(5)
37,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Super enzime digestive Natural Brand (180311), 100 capsule, GNC

Super enzime digestive Natural Brand (180311), 100 capsule,...

149,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Super Enzymes Kal, 30 tablete cu eliberare prelungita bi-layer

Super Enzymes Kal, 30 tablete cu eliberare prelungita bi-layer

(11)
55,00 LEI 46,75 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Complet Digest, 30 comprimate, Hyllan

Complet Digest, 30 comprimate, Hyllan

(5)
31,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Bileclar, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Bileclar, 30 capsule, Sun Wave Pharma

(3)
36,50 LEI 29,20 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
1+40% la al 2-lea
Digenzym plus, 20 comprimate filmate, Labormed

Digenzym plus, 20 comprimate filmate, Labormed

(10)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Biloxin, 40 capsule, FarmaClass

Biloxin, 40 capsule, FarmaClass

(1)
15,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Vezica Biliara Lenta,  D70, 63 capsule, Fares

Vezica Biliara Lenta, D70, 63 capsule, Fares

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
CarboDigest, 40 capsule, FarmaClass

CarboDigest, 40 capsule, FarmaClass

(1)
18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Supliment alimentar MagAnghinar, 60 comprimate, Hofigal

Supliment alimentar MagAnghinar, 60 comprimate, Hofigal

(2)
19,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
3 Digest Bilaforte, 30 capsule, Laropharm

3 Digest Bilaforte, 30 capsule, Laropharm

(2)
18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
3 Digest, 30 comprimate, Laropharm

3 Digest, 30 comprimate, Laropharm

(2)
18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Amrase, 30 tablete, Pharco

Amrase, 30 tablete, Pharco

(12)

Vezi Politica de confidentialitate date personale